Boraink

Boraink webbolt

Villa Rustica- vörös

A római kori szőlő majorságok termőhelyre utaló megnevezéseként használták a Villa Rustica-t. A Pannon-tenger üledékes kőzetein nevelkedett tőkék ajándékát zárjuk palackba, a sümegi „tenger-árok” dűlőből. A bor illatában a vörös húsú bogyós gyümölcsöket érezhetjük. Ízében elegáns és tartalmas gyümölcs koncentráltság jellemző. Visszafogott tanninok.
A hétköznapokat ünneppé tehetjük vele.

Megosztás:

Róza Rozé

A bor elegáns savai kovácsolták Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelmének tüzét. A nyár gyümölcseinek illata a borban rabul ejtette szívüket. Ebben a borban is minden adott egy tavaszi vagy nyár esti szerelembeeséshez.

Megosztás:

Muscat

A balatoni napfény és az ősi kőzetek varázsa palackba zárva.
A vidék illata és íze varázsoljon élményt a hétköznapokra.

Megosztás:

Várodal (kékfrankos)

A Sümegi Vár DNY-i oldalát magának követelő 500 db kékfrankos bakművelésű tőke által közvetített táj íze és illata egy pohár borban. A nemes tisztaság, amiben minden filozófikus mélység megtalálható. Páratlan gyümölcsös koncentráltság az évenkénti 250 palack borban, amivel megajándékoz minket Sümeg ikonikus látnivalója a Sümegi Vár. Azzal az emberfeletti teljesítménnyel küzd meg a szőlő minden évben a sziklabércen, amivel mi életet adtunk neki hajdanán.

Megosztás:

Vároldal (Furmint-olaszrizling)

A Sümegi Vár DNY-i oldalát magának követelő 500 db kékfrankos bakművelésű tőke által közvetített táj íze és illata egy pohár borban. A nemes tisztaság, amiben minden filozófikus mélység megtalálható. A fajták kölcsönös erőssége és az ásványok teszik felejthetetlenné az évenkénti 300 palack bort, amivel megajándékoz minket Sümeg ikonikus látnivalója a Sümegi Vár. Azzal az emberfeletti teljesítménnyel küzd meg a szőlő minden évben a sziklabércen, amivel mi életet adtunk neki hajdanán.

Megosztás:

Vesperas

Emberöltőt átívelő elemek megnyilvánulása, a föld, az eső, a napfény és a kőzetek fürtökbe rendeződnek immár 100 esztendeje, hogy örömmel töltsék el múlandó életünk. Ima ez értünk, hogy emlékezzünk mivégre születtünk. A természet erejéből a mi egészségünkre 100 éves tőkékről a Borvidék ikonikus fajtájából.

Megosztás:

Villa Rustica- fehér

A római kori szőlő majorságok termőhelyre utaló megnevezéseként használták a Villa Rustica-t. A Pannon-tenger üledékes kőzetein nevelkedett tőkék ajándékát zárjuk palackba, a sümegi „tenger-árok” dűlőből. A bor illatában a jellegzetes teroir és a fajta kapcsolata érezhető. Ánizsos, mentás illatok gyümölcsös átérzéssel. Gyógynövényes és rendkívül gazdag ásványos íz világ koncentrálódik. Érlelésre alkalmas fajtajelleges bor.

Megosztás:

Arridens

Több száz millió éves kőzeteken kovácsolódott gyümölcsös ízek, kifinomult és visszafogott tanninok játéka teszi harmonikussá a bort. A név kötelez, kóstolása mosolyt varázsolhat arcunkra. Csak rajtunk múlik, hogy elég türelemmel engedjük kitárulkozni poharunkban a természet gyógyító üzenetét II. János Pál pápa gondolataival.

Megosztás:

Táblabírák

A múlt üzenetét hordozzák Sümeg XIX. századi polgári életének kiemelkedő személyiségei. Kivétel nélkül ezen emberek komoly szellemi értékkel ajándékozták meg városunkat. A Bor a sümegi bor mindannyiunk életében meghatározó volt. Mely olykor még Európán is nyomot hagyott. Úgy, mint nagy költőnk szerelmes dalai és az utolsó dzsentri útravaló gondolatai. Ünnepi asztalra való régi magyar fajtából, újfahordós érleléssel készült, érlelésre alkalmas bor.

Megosztás:

Himfy

Városunk szerelmes költőjét is elvarázsolta a bor tüzes szerelme, melyet a címke titka őriz. Késői szüretelésű fajtánk édesítse meg napját, és csábítsa szívét egy édes szerelembe.

Megosztás:

Birotok termékek webbolt

Borkereskedésünk kínálata

Nyitva tartás

Tel: 06 703634367    Vasárnap - Csütörtök:  10.00 -18.00   Péntek- Szombat: 10.00-18.00

Borkereskedésünkben forgalmazott boraink

Megnevezés
PalackÉvjárat Forint/palack
Forint/liter
Róza rozé
0,75 l2015 1590,-
2120,-
Zöldveltelini
0,75 l2014 1600,-
2133,-
Villa Rustica fehér
0,75 l2014 2400,-
3200,-
Villa Rustica vörös
0,75 l2015 1990,-
2653,-
Vároldal Kékfrankos
0,75 l2011 5500,-
7333,-
Vároldal Furmint Olaszrizling
0,75 l2013 4500,-
6000,-
Pinot Noir
0,75 l2009 4500,-
6000,-
Himfy Szürkebarát édes
0,75 l2015 3000,- 6000,-
Táblabírák Bora
0,75 l2014 3000,-
4000,-
Arridens
0,75 l2013 3500,-
4666,-

Kézműves boraink

Borkereskedésünk kínálata

 

Borszaküzletünkben a megszokott már-már klasszikusnak mondott vinotékáktól eltérően,  a balatoni borvidékek egy-egy kiemelt termelőjét mutatjuk be! A választékban –körülbelül 70 féle bor - elsőként szerepelnek a Sümeg és Balaton környékén született borok. A válogatások során sok olyan bor kerül be, amely ár-érték arányát tekintve kifejezetten pozitív. Megtalálhatók a nagyhírű presztízs borok, de előnyt élveznek a kevésbé ismert termelők , kézműves pincék jellegzetességei. A borok mellé szakmailag képzett kiszolgálók adnak borkóstolási és gasztronómiai tanácsokat.

Mára körülbelül 14 000 palack az éves produktum, ez borokra bontva 800 és 3000 közötti palackot jelent boronként. Boraink nagy része helyi vinotékánkban Sümegen kerül értékesítésre. Ezen kívül a partner opciók alatti kereskedésekben és éttermekben lehet hozzájutni.

Alábbi boraink megvásárolhatók a következő városok borszaküzleteiben is:

  • Vesperas: Fehérvár, Győr, Kelenföld, Körút, Liget, Óbuda, Pápa, Szarvas, Szeged, Újbuda
  • Táblabírák: Győr, Kelenföld, Körút, Liget, Nyíregyháza, Óbuda, Pápa, Szarvas, Szeged, Szépvölgy, Szolnok, Tatabánya
  • Villa Rustica: Győr, Kelenföld, Körút, Liget, Nyíregyháza, Pápa, Szarvas, Szeged, Szépvölgy, Tatabánya, Vác

Borkülönlegességek, borritkaságok

 

Az elmúlt évek során tapasztaltuk, hogy a magyar borok a belföldi piacról vagy idő előtt eltűnnek vagy drasztikusan megemelkedik az áruk. Sajnos a termelő pincészetek sem tartanak vissza tételeket, mert a szőlészet és borászat fenntartásához szükséges a még nem teljesen érett tételeket is a piacra teríteni. Továbbá nagyobb borkészlet tartalékolása közepes kockázati tényezővel jár. Mi mindezt megelőzve egy nem túl nagy készletet tartunk fent, olyan körülmények között, melyek biztosítják a szakmailag ellenőrzött tárolás lehetőségét. A listán vannak igazi kuriózumok, vagy olyan még mindig élvezetes készletek, melyekhez bárkinek fűződhet egy kedves emléke. A borok váltakozó darabszámban állnak rendelkezésre és egy részük - természetesen - megvásárolható.

Viszonteladóink

 

Üzlet Cím
Palota Pince Borszaküzlet Sümeg, Szent István tér 10.
Hotel Kapitány Wellness Sümeg
Scotty Udvarház Sümeg
Deák Étterem Sümeg
Italszaküzlet Sümeg Flórián Tér 14.
Fék Üzletház Bevásárló Központ Balatonakali
Pampetrics Borkereskedés Keszthely
Bor and More Hungary Kft Budapest, Kós Károly Tér 13.
Transylwine Kft Budapest, Színyei Merse u 8.
Borháló Budapest: Körút, Újbuda, Budaörs, Óbuda
Borháló Győr, Szeged, Nyíregyháza, Pápa, Szarvas, Tata, Szolnok
Regal Vino Budapest
A Másik Bolt Budapest
Balaton Borgaléria

500 éves pince

„A bor a természet és az ember örök párbeszéde."
(Antinori)

Sümeg legcsodálatosabb terén 1999 tavaszán nyitotta meg ajtaját a közönség előtt, melyhez az út sokszor göröngyösebbnek bizonyult, mint ahogyan azt gondoltuk... Mindez akkor nem számított, hiszen az utat simának láttuk - ambíciónknak és szakmai elhivatottságunknak köszönhetően. Friss szőlész- borász szakmérnöki diplomásként az akadályok kisebbnek, a nehézségek pedig könnyedebbnek tűntek. A nyitás előtti évben a pince fizikai rendbetételére kellett koncentrálni, melyet visszafogott anyagi lehetőségeink miatt saját magunk oldottunk meg. Az izgalmak elfeledtették velünk a végtelennek tűnő napi feladatokat, az alagútrendszer kitisztításáról nem is beszélve. Hála Istennek adatott annyi kreativitás és szépérzék, hogy még a huszadik században kitárhattuk karjainkat és kinyithattuk ajtóinkat a Sümegre látogató történelemszerető és borkedvelő vendégeink előtt. A tevékenységünk - anno - borkereskedelemmel kezdődött. Szemrebbenés nélkül felvállaltuk, hogy szakmai előadások, borkóstolók alkalmával más borászatok borait ajánljuk Sümegen. Sokan nem értették tettünket, de a személyes találkozások után szembesültek vele, hogy teljes szakmai hozzáállással és szeretettel beszélünk mindenki boráról. Nem volt nehéz, hisz szeretjük, amit csinálunk, a magyar adottságokat, az érdeklődő sokféle borkedvelőt és persze a finom borokat, függetlenül a készítője személyétől. Ez a pozitív alázat elkísért a nagy váltásig minket, ami határozottan megmutatkozik saját készítésű Sümegi borainkban is. Szerintünk másképpen nem is lehet magunk és a mások kedvére tenni! Múltak az évek és számos rendezvény alkalmából sok élvezetes magyar bor fordult meg a kezünk között. Mindemellett pozitív élmények sorozata érintette meg lelkünket és segített áthidalni a néha vészterhes időszakokat. Éreztük, hogy érdemes kitartani és folytatni, főleg, hogy egyre gyakrabban kérték számon rajtunk: „Mikor születik már a sümegi bor a palota pincétől" Aztán eljött ez az idő is. 2007-ben megszülettek az első saját sümegi kézműves boraink. Persze nem szüntettük meg borszaküzletünket, kapcsolatainkat a termelőkkel, kikből többen barátaink lettek, nem csupán üzleti partnerek maradtak.

Az 500 éves Palota Pince falai már egészen mást suttogtak, mint kezdetekben. A hely szellemiségét megőrizve, kellő eleganciával berendeztük gasztronómiai különtermünket,ahol minden résztvevőnek történelmi és gasztronómiai időutazásban lehet része. Kiragad a mindennapokból és kellően ápolja testünket, lelkünket. Néhány éve a nagy reneszánsz pince állapota is kialakult, a fűtés kialakításával véglegesnek mondható. A felső barokk látványpincében érlelődnek a sümegi kézműves borok, picit lejjebb vár mindenkit borszaküzletünk a régi Palota Pince filozófiával: „amilyen jó szándékkal kínálod más borát, oly kedvvel fogják keresni a tiédet". Az évek során kiváltottuk és megtartottuk nagykereskedelmi engedélyünket, sőt az Európai Unión kívül is forgalmazhatunk borokat.

Sok szálloda és étterem szeret élni azzal a lehetőséggel, hogy a saját boraink mellett más borászatok borait a mi ajánlásunkkal listázzák be.

Ma, a pincében körbesétálva sok kedves történetet idézünk fel, mikor-melyik 'őrültség' jutott eszünkbe és milyen volt a megvalósulás útja. Egy dolgot azért sajnálunk: mi soha nem fogjuk így egészében látni a felújított pincerendszert, hiszen minden folyamatában mindketten részt vettünk. Viszont nagy az örömünk és kárpótol minket, hogy mindenki más részese lesz ennek a csodának a Palota Pince vendégei közül.

Várjuk borbaráti szeretettel!

Megosztás: